Categorii

Impresionant colier etnic tibetan din argint decorat cu lapis, coral și turcoaze naturale | Ladakh - provincia Kashmir | început de secol XX

Vandut Impresionant colier etnic tibetan din argint decorat cu lapis, coral și turcoaze naturale | Ladakh - provincia Kashmir | început de secol XX

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: Colier tibetan Ladakh
Disponibilitate: Vandut
2600 Lei
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

Vechi colier tibetan din argint și pietre naturale

| Ladakh | 

Kashmir - India

începutul secolului XX

 

 

manufactură în argint turnat, presat și cizelat

pietre naturale: coral roșu, turcoaz și lapis lazuli

 

Impresionant colier etnic himalayan, realizat în stil specific culturii tradiționale populației tibetane din regiunea Ladakh, aflată în zona de graniță cu provincia autonomă Tibet.

Ansamblul central este format din 5 șiraguri din fire de bumbac, pe care sunt dispuse anturaje tubulare de coral roșu natural, turcoaze naturale tibetane și anturaje cabochon de lapis lazuli.

Gemele de coral, turcoaz și lapis lazuli sunt intercalate cu elemente din argint ornamentate cu mici anturaje de coral roșu și turcoaz.

Șiragul inferior este accesorizat cu charmuri amplu volumizate, stilizate sub forma unor muguri de iasomie, motiv clasic al etnografiei budiste. 

Șiragurile sunt rigidizare prin decorare cu distanțiere circulare din argint.

Lanțurile de prindere sunt formate din zale circulare, cu dispunere intercalată.

 Sistem de închidere tip „S”.

Veche manufactură de artizan tibetan, datând în mod foarte probabil din primele decade ale secolului XX.

Titlu argint: minimum 800/1000

 

Accesați reper de preț pentru un colier similar

 

LADAKH

Ladakh este o regiune a statului indian Jammu și Kashmir.

Etnicii Ladakh au un stil vestimentar specific, acesta fiind bogat accesoriat cu bijuterii.

Cele mai utilizate și apreciate pietre naturale în Ladakh sunt turcoazul, coralul și chihlimbarul, geme ce au o strânsă legătură cu cultura tibetană.

Turcoazul este considerat o piatră vie, perisabilă, care preia „destinul” purtătorului său, acesta simbolizând atât vitalitatea, cât și mortalitatea omului.

Femeile  Ladakh obișnuiesc să poarte cel puțin unul sau două coliere. Unul are, de obicei, rol de amuletă, având pandantivul central de formă octogonală, manufacturat din argint sau aur și decorat cu pietre naturale.

Cel de-al doilea colier este, cel mai adesea, un șirag de pietre naturale sau un colier cu șiraguri multiple pe care sunt atașate pietre și elemente din argint.

Femeile aparținând familiilor mai înstărite, obișnuiesc a purta coliere rigide, asemănătoare unor bavete, realizate din material căptușit, pe care este cusută o amuletă din argint, împreună cu pietre  naturale (coral, turcoaz, chihlimbar, carnelian ) perle și mărgele din argint. Uneori, acestui colier îi sunt atașate inferior elemente din argint sub forma unor canafuri .

Femeie Ladakh, în port tradițional

 

TURCOAZUL  TIBETAN

În medicina tradițională tibetană, turcoazul (Yu) este apreciat pentru proprietățile sale curative, fiind utilizat pentru eliminarea toxinelor din organism şi asigurarea unei bune funcționări a ficatului.  De asemenea, este utilizat pentru a trata febra, bolile de ochi și ca antidot împotriva otrăvurilor. Turcoazul este purtat și ca amuletă pentru a oferi protecţie în timpul somnului  (apărător al viselor).  În urma purtării, absorbind uleiurile din piele, turcoazul tibetan își poate schimba culoarea, căpătând tente coloristice de nuanță verde.

În antichitate, tibetanii au avut mai multe surse de extragere a turcoazului, incluzând: Tibetul, Iranul şi China. Se crede că  turcoazul tibetan provine din Kongpo (sud-estul Tibetului) şi Dargyal  (nord-estul Tibetului).  Cea mai mare exploatare minieră a turcoazului, a fost localizată în munţii Gangchen  Nari ( Ngari), din vestul Tibetului. Surse istorice confirmă faptul că liderii  tibetani din această regiune plăteau în mod regulat un tribut în turcoaz, către Regii din Ladakh.

 

CORALUL TIBETAN

Tibetanii  au folosit acest material atât în scopuri medicinale, cât și drept podoabă de cult. Începând cu anii 1700, multe artefacte indică larga utilizare a acestui material, întâlnit în toate formele de artă tibetană  (intarsii în statuete, bijuterii, amulete etc)

      Coralul tibetan era obținut din  Marea Mediterană, departe de Himalaya, fiind atât de prețuit încât fiecărei bucațele i-a fost găsită o utilitate. Coralul era folosit atât în forma sa naturală, cât și finisat prin umplerea golurilor cu un amestec de ceară și argilă.  

 În medicina tibetană coralul este folosit pentru calitățile sale vindecătoare. Una dintre cele mai vechi pastile din lume, "Rinchen Byur-dmar 25" sau  RINCHEN JUMAR-25 ( Coral Prețios 25) a fost prescrisă  pentru dureri de cap, leşin, afecțiuni cerebrale, febră cauzată de substanţe toxice, nevrită şi boli cronice. De asemenea, a fost folosit în alte diverse amestecuri și preparate medicinale, pentru a contracara rigiditatea şi paralizia generată de afecțiuni ale sistemului nervos". 

 

proveniență

Kashmir - India

 

periodizare

 început de secol XX

periodizare realizată cu repere de stil, tehnică de manufacturare, patină naturală originală,

proveniență de lot și arie geografică

 

marcaje

fără marcaje de epocă

Bijuterie expertizată prin testare chimică !

Articolul se livrează însoțit de un certificat de conformitate și garanție pentru titlu argint  800/1000 !

 

dimensiuni

lungime totală colier: 42.5 cm
dimensiuni ansamblu central: 22.5 cm / 7 cm
dimensiuni anturaje coral: 1.1 cm / 0.9 cm - 1.2 cm / 0.5 cm - 0.7 cm / 0.3 cm - 0.2 cm / 0.2 cm
dimensiuni anturaje tucoaz: 1.8 cm / 1.5 cm - 1.4 cm / 1.3 cm - 0.3 cm / 0.3 cm
diametru anturaje lapis lazuli: 0.7 cm
dimensiuni elemente centrale argint: 2.5 cm / 1.1 cm
dimensiuni elemente inferioare argint (franjuri): 2.6 cm / 0.7 cm
dimensiuni distanțiere circulare argint: 0.3 cm / 0.2 cm
lungime totală lănțișor: 19.8 cm
grosime lănțișor: 0.3 cm
 
 gramaj

210 grame

 

stare de conservare

excelentă

patină naturală specifică argintului vechi, necurățată pentru redarea detaliilor și conservarea autenticității de vârstă 

 

 

COST TRANSPORT

Acest articol nu este disponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !

FAN COURIER: 20 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZA INSOTITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ