Categorii

F. RAR : Impresionantă statuetă Guan Yin sculptată în lemn de bog și abanos | China

Vandut F. RAR : Impresionantă statuetă Guan Yin sculptată în lemn de bog și abanos | China

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: Guan Yin Bog-Wood
Disponibilitate: Vandut
4900 Lei Preţul în puncte de recompensă: 60
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

Foarte rară piesă de colecție

 

Impresionantă statuetă Guan Yin

sculptură in lemn Bog și abanos

| China |

început de secol XX

 

sculptură în lemn de bog (abanos fosilizat: muhuashi) și abanos

 

 

Aceasta lucrare elaborată în maniera clasică  artei chinezești, se remarcă atat prin calitatea și rafinamentul execuției cât și prin simbolistica atribuită subiectului ca formă de personificare a zeiței Guan Yin.  Zeița este înfățișată în poziția lotusului (padmasana) cu mâinile în Bhumisparsha mudra (clasificare a gesturilor digitale), interpretată ca “gestul atingerii pământului”. Mai mult, corpul zeiței este așezat pe o floare de lotus hiperbolizată - simbolul perfecțiunii spirituale, întruchiparea evoluției metafizice deoarece crește în ape noroioase (reprezentând lumea materială, impură) pentru a se înălța către soare înflorind în toată splendoarea (așa cum cei iluminați s-au ridicat deasupra tentațiilor fizice pentru a se împlini din punct de vedere spiritual). Legătura lui Guan Yin cu floarea de lotus este mult mai strânsă, existând o veche credință budistă conform căreia atunci când sufletele părăsesc această lume, Guan Yin le depune în inima unui lotus și le trimite spre Tărâmul Pur din vest, raiul Budismului Mahayana (chin. 淨土, pinyin: Jìngtǔ)...citește mai departe

Dincolo de latura simbolică și spirituală, statuia este un obiect foarte prețios având în  vedere că reprezentarea zeiței este sculptată în lemn de abanos armonios inserată într-un cadru  din lemn de abanos fosilizat (bog de abanos), cu aspect geomorfic. 

Cântărind 10 kg si având o înălțime totală de 59 de centimetri, lucrarea constituie o valoare prin însăși natura și raritatea esentei lemnoase.

Prețiosul lemn bog a fost  cioplit și finisat în stil ”organic”, pastrând caracteristicile și armonia "sculpturii" realizată de apa în care a stat mii de ani,  formele esenței lemnoase reflectând tihna și simplitatea,  relația de comuniune cu natura atat de apreciată de către elita nobililor mandarini.

Lemnul de turbărie (eng. bog-wood), cunoscut și ca lemn fosilizat”, abonos” sau “morta” este un lemn extrem de rar și de apreciat de către cunoscători. Este vorba de trunchiuri și rădăcini de copaci care au fost scufundate în turbării (sau medii asemănătoare precum albii de râuri, lacuri, mlaștini) pentru perioade foarte lungi de timp (variind de la cateva secole la câteva milenii) și care se află în stadiile incipiente de fosilizare, etapele ulterioare fiind cele în care se formează jet-ul (jais), lignitul și cărbunele.

 În Asia cel mai apreciat lemn fosilizat este cel de abanos, material extrem de rar din care este făcut și cadrul statuii. În China este cunoscut sub numele de muhuashi (chin.木化石, pinyin: mùhuàshí, trad. lemn pietrificat), iar în Japonia este numit umoregi (trad. lemn îngropat). Abanosul fosilizat/pietrificat este rezervat doar pentru crearea unor obiecte speciale cum ar fi reprezentări sculpturale ale zeităților și rafinate piese decorative...citește mai departe

 

Guan Yin (chin. 观音, pinyin: guānyīn)  este prescurtarea de la 观世音(pinyin:guānshìyīn,în traducere aproximativă “Cea care aude strigătele lumii” ( – a observa,  – lume,– sunet/strigăt) și este considerată cea mai iubită  divinitate (bodhisattva) din panteonul Budismului Mahayana.  Numele este traducerea din sanscrită a lui Avalokiteśvara (अवलोकितेश्वर ;“ava”- prefix ce indică direcția descendentă  + “lok”-conjugare a verbului a observa + „eśvara” – lord, stăpân, conducător) având o multitudine de titulaturi în spațiul est și sud-est asiatic:  Kuan/Kwan Yin, Quan’Am (Vietnam), Kannon (Japonia) și Kanin (Bali), Lokesvarak (Cambogia)Chenrézik (Tibet). În limba engleză ea este cunoscută ca “Mercy Goddess”, în traducere “Zeița Milosteniei”.

Lucrarea, datând în mod foarte probabil din primele decade ale secolui XX (1900 -1930), prezintă câteva imperfecțiuni datorate în mod probabil unei manipulări greșite, acestea fiind indicate în poze detaliate: lipsa unui deget (cel ce indică poziția Mudra ), reparația mâinii drepte ( în partea inferioară a acesteia ), mică ciobitură pe un deget al mâinii stângi.  

 

 

 

veche reprezentare iconografică a zeiței Guan Yin

 

proveniență

colecție privată

țara de origine: China

 

periodizare

primele decade ale secolului XX

1900 - 1930

periodizare realizată cu repere de stil, patină naturală originală, proveniență de lot și arie geografică

 

marcaje

fără marcaje

 

dimensiuni

înălțime: 59 cm

lungime: 35 cm

lățime: 28 cm

grosime: 1.5 cm - 27 cm

dimensiuni Guan Yin: 25 cm / 14 cm / 10 cm

dimensiuni bază de sprijin: 27 cm / 27 cm

 

gramaj

10 kg

 

 stare de conservare

lipsa unui deget (cel ce indică poziția Mudra), reparația mâinii stângi (în partea inferioară a acesteia), mică ciobitură pe un deget al mâinii drepte.  

fără alte imperfecțiuni

lemn bog în excelentă stare de conservare

 

 

COST TRANSPORT

 Acest produs nu este disponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !

FAN COURIER: 80 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ