Categorii

Rafinată farfurie decorativă chinezească | pictură în fier Wuhu, cu aur coloidal | China cca. 1970

-10% Vandut Rafinată farfurie decorativă chinezească | pictură în fier Wuhu, cu aur coloidal | China cca. 1970

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: Wuhu
Disponibilitate: Vandut
300 Lei 270 Lei
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

Rafinată farfurie decorativă chinezească

| Wuhu |

porțelan decorat cu pictură în fier și aur coloidal

| Lóng |

China

cca. 1970

 

Farfurie decorativă chinezească înfățișând un dragon zburând printre nori. Piesa se remarcă prin rafinamentul detaliilor, corpul dragonului fiind redat în altorelief folosind tehnica picturii în fier Wuhu. Aceasta este o tehnică decorativă originală, inventată în orașul Wuhu (chin. 芜湖pinyin: Wúhú; în traducere  "lacul ierbos") în sud-estul provinciei Anhui (chin. 安徽省, piyin: ān huī shěng) pe malul râului Yangtze (chin.长江, pinyin: Chángjiāng), o regiune cu o lungă tradiție metalurgică.

Caracterul inedit al acestei forme de artă este dat de abordarea multi-artistică ce îmbină pictura tradițională chineză și sculptura în metal.  Se povestește că în perioada împăratului Kangxi (chin. 康熙, pinyin: Kāngxī, 1654-1722), Dinastia Qing, în Wuhu trăiau în vecinătate un fierar pe nume Tang Tianchi și un pictor numit Xiaoyun. În fiecare zi fierarul îl urmărea pe Xiayun pictând, ceea ce îl enerva teribil pe artist, până când Tang Tianchi a început și el să picteze, doar că în loc de pensule și acuarele folosea clești, ciocane, sârme și bucăți subțiri din fier. Astfel s-a născut pictura în fier, o artă care a evoluat continuu de-a lungul a trei secole, iar în 2005 a fost inclusă în patrimoniului cultural imaterial al Chinei. În general picturile în fier folosesc stilul pictural Xinan (chin. 新安画派,pinyin: Xīn'ān huà pài, trad. Școala de pictură Xinan), tipic dinastiilor Ming și Qing, stil ce se remarcă prin simplitatea liniilor și formele sugerate. Este un stil compatibil cu tehnica Wuhu deoarece contururile din fire de metal seamănă izbitor de mult cu urmele fine de pensulă.

Subiectul abordat în piesa de față este clasic, redând de unul dintre cele mai recognoscibile și mai vechi simboluri chinezești. Dragonul (, pinyin: lóng ) este un simbol imperial ce semnifică putere și tărie de caracter. Este prin definiție simbolul oamenilor de succes, în limbajul cotidian al chinezilor existând multe zicale legate de această creatură mitologică, printre care cel mai sugestiv idiom este: 望子成龍  (pinyin: wàng zǐ chéng lóng, trad. speranța că fiul va ajunge dragon). Faptul că personajul mitologic reprezentat este înconjurat de nori este un semn de bun augur. În cultura chineza, norii, la care deseori se face referire la ”nori de bun augur” (chin. 祥云, pinyin: xiángyún), reprezintă paradisul si de asemenea ”norocul”,  deoarece cuvântul chinezesc pentru nor ( , pinyin: yún) are pronunția asemănătoare cu cea a cuvântului yun (, pinyin: yùn),  tradus prin ”noroc” sau ”destin favorabil”.  Faptul că motivul decorativ este aurit cu pulbere de aur coloidal, galbenul fiind prin definiție culoarea împăratului, catalizează conotațiile aristocratice ale piesei.

Piesa prezintă o zonă cu mici estompări ale stratului de aur coloidal, relevând detaliile acestei inedite și complexe tehnici de decorare.

Porțelan cu glazură alba, fără imperfecțiuni.

Farfuria se livrezază însoțită de un suport vintage, realizat din material plastic.

 

Accesați reper de preț în cotație internațională

 

Pictură în fier Wuhu înfățișând un peisaj montan

Pictură în stil Xinan

 

proveniență

China

 

periodizare

cca. 1970

petiodizare realizată cu repere de stil, materiale, patină naturală originală,  proveniență de lot și arie geografică

 

marcaje

fără marcaje 

 

dimensiuni

diametru: 15.2 cm 

grosime: 0.3 cm

dimensiuni suport: 8.8 cm/6.7 cm

 

 gramaj

160 grame

 

stare de conservare

 excelentă

porțelan fără fisuri și ciobituri

 o zonă cu mici estompări ale stratului de aur colidal, relevând detaliile acestei inedite și complexe tehnici de decorare (foto detaliu)

 

 

 

COST TRANSPORT

Acest produs nu este disponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română!

FAN COURIER: 20 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ