Categorii

Remarcabilă sculptură africană în lemn de abanos | Femeie Makonde | Tanzania

Vandut Remarcabilă sculptură africană în lemn de abanos | Femeie Makonde | Tanzania

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: bust femeie Makonde
Disponibilitate: Vandut
500 Lei
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

Inedită statuetă Makonde sculptată în lemn de abanos

Tanzania

a doua jumătate a sec. XX

 

manufactură în lemn de abanos sculptat manual;  scoarță parțial nefinisată

 

Sculptură din abanos african, în scoarță, înfățișând un bust de femeie Makonde, redată într-un stil sculptural naturalist care, depășind "primitivismul" artei africane, se încadrează într-o estetică tipică artelor culte. Această abordare este destul de atipică pe continentul african unde manifestările artistice sunt caracterizate de un înalt grad de abstractizare. Originalitatea piesei derivă din nefinisarea parțială a lemnului, a cărui scoarță a fost intenționat păstrată în anumite zone, conferind piesei o notă exotică, cu deosebit aport dramatic.

Exotismul piesei este accentuat de contrastul cromatic dintre miezul lemnului negru și scoarța de culoare maro deschis, ce pare a cuprinde bustul într-o clepsidră.

Efigia femeii se caracterizează prin simplitatea liniilor și expresivitate. Privirea severă indică faptul că persoana reprezentată este o figură cu autoritate în cadrul comunității, cel mai probabil o străbună a tribului. Cultul matern este foarte puternic în spațiul african, luând nenumărate forme în artele tribale. Nasul îngust, alungit și buzele pline contribuie la fidelitatea anatomică a piesei. Bustul generos este, cel mai probabil, o manifestare a cultului fertilității asociat cu idealul feminin.       

Lemnul de abanos african (Diospyros crassiflora ) este un lemn dens, de esență tare, apreciat pentru fibra sa de culoare întunecată, aproape neagră.  Cele mai vechi sculpturi din abanos datează din perioada Egiptului Antic, ceea ce îl face unul dintre cele mai rezistente și longevive esențe lemnoase. În cazul sculpturilor africane antropomorfe acest lemn este folosit și pentru că este asemănător din punct de vedere cromatic cu pielea rasei negroide.  Șlefuirea abanosului conferă fibrei lemnoase un luciu aparte și o textură plăcută după cum se poate observa și în cazul piesei prezentate.  

Populația Makonde este un grup etnic răspândit mai ales în zona de sud-est a Tanzaniei (1 200 000 indivizi ) și nordul Mozambicului (240 000 indivizi), unde sunt cunoscuți drept Maconde. De asemena, tribul este prezent și în Kenya, însă cu un număr redus de indivizi (aprox. 2000 de membri ).  Etnogeneza acestui trib a început pe platoul Mueda din Mozambic, regiune din care au migrat apoi în nord, în zone ce aparțin astăzi de Tanzania. Coloniștii portughezi din Mozambic au fost primii care au intrat în contact cu arta Makonde și au fost impresionați de tradiția sculpturală a acestui trib. Datorită acestui interes crescut din partea europenilor, artizanii Makonde au început să creeze sculpturi influențate de gusturile occidentalilor, dezvoltând astfel noi stiluri artistice. Din acest punct de vedere piesa este un exemplu reușit al acestui melanj cultural.

Statueta cu un deosebit aport decorativ pentru o amenajare cu accente exotice, impresionează prin fidelitatea anatomică și expresivitatea chipului amplificată de frumoasa patină naturală a lemnului.

 

Accesați reper de preț în cotație internațională, pentru piesă similară

 

 

proveniență

țară de origine: Tanzania

 

periodizare

a doua jumătate a sec. XX

periodizare realizată cu repere de stil, repere documentare, tehnică de manufacturare, patină naturală, proveniență de lot și arie geografică

 

marcaje

fără marcaje

 

dimensiuni

înălțime: 22 cm

lățime bază: 7,5 cm

grosime bază: 10,7 cm

lățime parte superioară: 7 cm

grosime parte superioară: 10,5 cm

 

gramaj

1150 grame 

 

 stare de conservare

excelentă

patină naturală, necurățată, pentru conservarea autenticității de vârstă

infime urme de uzură, sesizabile numai la o analiză foarte minuțioasă

fără crăpături și fisuri

 

COST TRANSPORT

Acest produs nu este disponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !

FAN COURIER: 20 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ