Categorii

F RAR : Impresionantă sculptură ritualică africană- oracol Itombwe | triburile Kuba | Congo | cca.1940

-32% Vandut F RAR : Impresionantă sculptură ritualică africană- oracol Itombwe | triburile Kuba | Congo | cca.1940

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: Sculptura-oracol Itombwe
Disponibilitate: Vandut
2200 Lei 1500 Lei Preţul în puncte de recompensă: 30
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

Sculptură tribală Kuba - oracol Itombwe/ Itoom

tribul Kuba

  Republica Democrată Congo

prima jumătate a secolului XX

               

Sculpturile-oracol erau folosite în ritualurile de divinație ale mai multor triburi din Republica Democrată Congo: Ding, Kuba, Lele, Luluwa and Wongo. Procesul magic presupunea frecarea unui disc cu mâner din lemn sau rafie de suprafața superioară plană. Șamanul (ngwoom în dialectul local) adresa o întrebare și apoi interpreta răspunsul în funcție de sunetele și vibrațiile produse prin fricțiune. Acest procedeu mistic era folosit pentru aflarea cauzei unei boli sau pentru a identifica dacă anumite persoane sunt sincere sau nu (în special în cazul furturilor). Din acest punct de vedere Itoom poate fi considerat drept o variantă magică a poligrafului modern.  În general placa din lemn era lubrifiată cu uleiuri, decocturi din plante cu puteri magice sau chiar salivă. O altă metodă de prezicere era determinată de alt aspect al procesului: dacă discul de fricțiune rămânea lipit de spatele sculpturii, atunci persoana testată era vinovată.    

Conform istoricului John Mack, aceste obiecte aveau rolul de a media comunicarea dintre oameni și spiritele numite ngesh. Aceste spirite erau în posesia unor informații de care oamenii nu dispuneau și prin procedeele magice, ce implicau oracolele Itoom, aceste cunoștiințe puteau fi accesate. Sculpturile aveau forme antropomorfe sau zoomorfe, cu unul sau două capete dispuse simetric pe lateralele sculpturii dreptunghiulare. Printre animalele cu veleități totemice reprezentate în sculpturile Itoom se numără: crocodilul, câinele, porcul mistreț, rinocerul, elefantul sau maimuța.

Piesa prezentată este un Itoom supradimensionat ce reprezintă un crocodil bicefal. Acest animal este manifestarea unei zeități/ngesh a râurilor, probabil o reinterpretare a unui spirit ancestral. Acest aspect reflectă caracterul animist al practicilor de divinație.

Atenția pentru detalii este impresionantă, reprezarea realistă a reptilei vădind un respect sincer pentru această creatură totemică. Capetele, dispuse pe laterale în prelungirea sculpturii, sunt orientate în direcții opuse, ieșind în proeminență față de marginea suprafeței de divinație. Din cele două gâturi se continuă picioarele, flexate în unghiuri ascuțite, fidele configurației anatomice a crocodililor. Solzii sunt redați prin incizii geometrizate și se extind de pe mandibulele capetelor de crocodil pe membrele anterioare. 

Sub marginile suprafeței plane, pe centru, se pot observa două reprezentări figurative,  stilizată a spiritului ngesh ce sălășluiește în apele râurilor, posesorul răspunsurilor la întrebările oamenilor. Bazele sunt decorate cu o friză incizată cu motive geometrice.  

Suprafața de divinație este netedă și ușor concavă, prezentând urme de frecare, ceea ce atestă faptul că această piesă a fost folosită în ritualurile de divinație Kuba.

Piesa cu deosebit aport decorativ pentru o amenajare cu accente exotice, impresionează atât prin dimensiuni cât și prin aspectul său dramatic, amplificat de frumoasa patină naturală a lemnului.

Provenind din colecția privată a unui colecționar german,  având în vedere stilul sculptural și tematica aleasă, acest obiect de cult este o veche manufactură de artizan Kuba, datând din ptima jumătate a secolului XX

( cca. 1940 ).

 

 

proveniență

Republica Democrată Congo

 

 

periodizare

cca. 1940

periodizare realizată cu repere de stil, patină naturală, proveniență de lot și arie geografică

 

 marcaje

fără marcaje

 

dimensiuni

înălțime sculptură: 19 cm

lungime maximă: 124 cm

lățime maximă: 26 cm

 

gramaj

6,145 kg

 

stare de conservare

excelentă

 patină naturală și fisurile lemnului atestă vechimea și utilizarea sculpturii în practici ceremoniale

structură lemnoasă cu fisuri naturale, aspect ce nu afectează integritatea ansamblului

 

 

COST TRANSPORT

Acest produs nu este diponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !

FAN COURIER : 50 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ