Categorii

Vechi vas chinezesc, pentru condimente | perioada Canton | dinastia Qing | sec.XIX

Vandut Vechi vas chinezesc, pentru condimente | perioada Canton | dinastia Qing | sec.XIX

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: vas ghimbir China
Disponibilitate: Vandut
350 Lei Preţul în puncte de recompensă: 10
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

Vechi recipient ceramic, chinezesc, pentru condimente 

manufactură de perioada Canton, dinastia Qing

teracotă glazurată

China

 

 

Un obiect decorativ ideal pentru bucătărie și nu numai,  o conotație exotică ce poate individualiza orice spațiu.

Denumirea în engleză "ginger jar ", în traducere " borcan pentru ghimbir ", provine de la faptul că aceste obiecte apreciate în Vest mai ales pentru valențele lor estetice, erau exportate din China conținând ghimbir, în scopul de a optimiza profiturile marilor comercianți chinezi, cunoscuți sub numele de hong  (, pinyin: háng, în traducere profesie).

Ghimbirul (生姜, pinyin: shēngjiāng) este o plantă rădăcinoasă foarte populară în medicina tradițională chinezească, fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale digestive. Se spune că marele gânditor Confucius mânca zilnic ghimbir. Poate că acesta e și motivul pentru care planta a fost asociată cu prosperitatea și longevitatea. Această apreciere terapeutică s-a manifestat și în estetica vaselor pentru ghimbir, acestea fiind decorate cu atenție, înfățișând o varietate de motive și teme.    

 Vasul hexagonal se remarcă prin robustime și simplitate. Laturile sunt decorate cu registre dreptunghiulare ce conțin scene idilice și fragmente ale unor scrieri Taoiste vechi. Pe unul dintre registre se poate observa un bătrân care ține un toiag, fundalul fiind dominat de peisaj montan . Este vorba de zeul longevității din cultura chineză, Shouxing (寿星, în traducere ”steaua sudului”), o asociere evidentă cu proprietățile ghimbirului.

Manufacturat în ceramică teracotă, vasul este glazurat pe exterior în nuanță verde-celadon, cu mici tente de albastru.

 Acest tip de  glazură verde (chineză: 緑釉 陶器) a fost dezvoltată în China încă din perioada Hanatului Estic (25-220 CE). Corpul de ceramic este acoperit cu un strat de glazură și ars la o temperatură de 800 de grade Celsius. Ceramica cu glazură verde este un tip de faianță cu glazură de plumb (chineză: 鉛 釉陶 器): oxidul de plumb fiind principalul component al glazurii, adesea amestecat cu particule de cuarț în raport de 3:1. Efectul policrom a fost obținut prin utilizarea unui agent de colorare :  cupru (care prin ardere si oxidare devine verde). 

Astfel de vase vechi, au fost ulterior utilizate în arta decorativă ca suporturi pentru veioze, fiind apreciate pentru aportul lor decorativ.

Deschiderea vasului prezintă o cavitate ce pare, la o primă vedere, a fi o ciobitură, însă patina naturală a acestei zone, identică cu cea de pe alte suprafețe ale vasului, ne determină să apreciem că acest "decupaj " a fost realizat în epocă, pentru a utiliza vasul și ca ulcior, pentru lichide.

Având toate caractreisticile unei manufacturi de perioadă dinastică Qing târzie, în mod foarte probabil, vasul a ajuns în Europa sub formă de recipient pentru condimente exportate în schimburile comerciale din perioada sistemului Canton ( 1757 - 1842 ).

 

Accesați reper de preț în cotație internațională

 

proveniență

colecție privată: Marea Briatnie

țara de origine : China

 

periodizare

cca. 1800 - 1850

periodizare realizată cu repere de stil, tehnică de manufacturare, patină naturală originală, proveniență de lot și arie geografică

 

 marcaje

fără marcaje de atelier sau manufacturier

 

dimensiuni

înălțime: 15.5 cm

lățime maximă: 15.5 cm

lățime minimă:13.5 cm

diametru deschidere: 5.8 cm

dimensiuni bază: 12 cm / 11 cm

 

gramaj

891.6 grame

 

stare de conservare

corp ceramic fără fisuri

 exterior cu glazură sărita în mici zone ( foto detaliu )

Exterior și interior cu patină naturală, necurățată, pentru conservarea autenticității de vârstă

 

COST TRANSPORT

Acest produs nu este disponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !

FAN COURIER: 30 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ