Categorii

Impresionantă pereche de brățări " King Manilla " | triburile Zarma | Niger cca.1900

Vandut Impresionantă pereche de brățări " King Manilla " | triburile Zarma | Niger cca.1900

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: King Manilla
Disponibilitate: Vandut
800 Lei
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

Impresionantă pereche de brățări  " King Manilla "

 | Niger  - triburile Zarma |

manufactură în aliaj bronz

cca. 1900

 

manufactură în bronz masiv, aliaj înnobilat cu un slab conținut de argint

Provenind din Niger și aparținând culturii etnicilor Zarma, această împresionantă pereche de brățări " King Manilla " ( 4.2 kg ), a constituit prețul plătit pentru o mireasă, reprezentând totodată înaltul statut al deținătorului.

Cele două brățări sunt minuțios decorate cu motive geometrice realativ comune etniilor din zona Sahelului ( zarma, fulani, tuaregi ).

Prin caracteristicile sale ( dimensiuni, masivitate, abundență decorativă și tipul de aliaj ),  această pereche de brățări constituie o extremă raritate și reflectă un aspect important din istoria continentului african.

 

Brățările Manilla

 

Utilizate în regiunea Africii de Vest , brățările Manilla au fost obiecte folosite pentru schimburi comerciale. Confecționate de obicei din bronz sau cupru , aceste brățări au constituit principala monedă de schimb în comerțul cu sclavi. Producția de astfel de brățări a fost larg răspândită, existând multe variațiuni în ceea ce privea designul, mărimea și greutatea. Precedând perioada colonială și poate, rezultat al comerțului cu Imperiul Portughez, brățările Manilla au fost folosite la început drept monedă, ulterior căpătând și un scop decorativ. Practica acestui schimb comercial s-a desfășurat până la sfârșitul anilor 1940, fiind în continuare utilizate ca obiecte ornamentale în anumite contexte.

Se crede că termenul ”manilla” își are originea de la cuvântul spaniol ”manella” (în traducere – ”brățară”), termenul portughez ”manilha” (în traducere ”inel pentru mână”), de la latinul ”manus” (în traducere – ”mână”) sau ”monilia” (forma de plural a cuvântului ”monile”, în traducere – ”colier”).

Spre deosebire de brățările cu dimensiuni clasice ( care erau produse de către coloniștii europeni ) ,  brățările masive, supradimensionate,  au  fost produse în Africa și sunt denumite de către colecționari   " King Manilla " sau "Queen Manilla ".

Având adesea terminații evazate și fiind manufacturate în cupru și rareori în alamă sau bronz, acestea se regăsesc sub forme variate, prezentând detalii ornamentale diverse. Modelele mai simple erau considerate ca fiind monede de schimb, fiind mai puțin valoroase. Cele bogat ornamentate erau deținute numai de către regi și înstăriții lideri tribali, pentru a fi oferite ca preț pentru o mireasă sau folosite în anumite ceremonii funerare ca simbol al prestigiului și avuției celui decedat.

 

Poporul Zarma / Djerma

 

Populația Zarma (Zerma, Djerma, Dyerma, Zaberma, Zabarma sau Zabermawa ) este un grup etnic, situat predominant în partea vestică a Nigerului, dar care populează în număr semnificativ arii adiacente Nigeriei și Beninului și în număr redus,  Burkina Faso, Coasta de Fildeș și Ghana.

Zarma sunt majoritar musulmani, aparținând școlii Maliki-Sunn și locuind în regiunea aridă Sahel, de-a lungul văii Râului Niger, care reprezintă o sursă de irigare, furaje pentru animale și apă pentru consum. Relativ prosperi, aceștia dețin propriile bovine, oi, capre și dromaderi, pe care le închiriază populației Fulani sau Tuaregilor pentru îngrijire.

Istoria poporului Zarma este una marcată de tradiția sclaviei și a diviziunii pe caste, asemănătoare multor altor grupuri etnice Vest-Africane.

 

 

proveniență

Niger

 

periodizare

sfârșit de secol XIX - început de secol XX

periodizare realizată cu repere de stil, patină naturală, material, tehnică de manufacturare, proveniență de lot și arie geografică

 

marcaje

fără marcaje

 

dimensiuni

brățară 1

dimensiuni interioare: 7 cm / 4.7 cm

lățime bandă: 3.7 cm

grosime: 2.7 cm

dimensiuni terminații: 4 cm / 3.6 cm

lungime deschidere mediană: 3.7 cm

brățară 2

dimensiuni interioare: 6.3 cm / 4.8 cm

lățime bandă: 3.5 cm

grosime: 2.7 cm

dimensiuni terminații: 4 cm / 3.5 cm - 4.1 cm / 2.9 cm

lungime deschidere mediană: 3.7 cm

 

gramaj

2,120 kg / brățara 1

2,095 kg / brățara 2

4,215 kg / set

 

 stare de conservare

excelentă

patină naturală, necurățată, pentru conservarea autenticității de vârstă

 

COST TRANSPORT

 POȘTA ROMÂNĂ :  25 lei

FAN COURIER:   35 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ