ARTA METALOPLASTIEI în TAXCO

tradiție și modernism

  După Revoluția din anul 1910 ( războiul de independență față de Spania),  Mexicul se afla într-o amplă mișcare socială de eliberare de sub  controlul european și nord-american.  În acest context, după o lungă perioadă de dominație străină, artiştii se confruntă cu o puternică dorință de a reveni la rădăcinile native, indigene și adoptă o amprentă stilistică pre-colonială cu influențe tradiționale pre-columbiene, aztece și pur mexicane.

Fascinat de arta mexicană, în anul  1929, arhitectul american William Spartling se mută în orășelul colonial Taxco.

William Spartling ( 1900 – 1967)

taxco capitala argintuluiTaxco , era încă din vremea aztecilor un centru de extracție și prelucrare  a argintului, însă într-un mexic aflat sub dominație străină, orașul devenise exclusiv o sursă de export a materialului brut.

În anul 1931, Dwight Morrow, ambasadorul SUA în Mexic, într-o discuție cu Spratling, remarca  faptul că  niciodată acest oraș nu a fost considerat ca fiind un centru de producție și că este păcat ca atat resursele naturale cât și creativitatea nativilor mexicani să nu fie folosite în scopul creării unei industrii ce poate stimula economia regiunii.

Ulterior, Spratling angajează doi experimentați bijutieri din Iguala și pune bazele unui atelier și a unei școli de creație ( atelierul Taller de Las Delicias) . În scurt timp, alți meșteșugari i se alatură  și  astfel începe   producția de articole decorative și bijuterii din argint , cupru, elemente textile, precum și piese de  mobilier – toate proiectate de Spratling. Designul  s-a bazat pe motive  pre-columbiene, realizat prin tehnici tradiționale, exclusiv manual.

Spartling a creat un sistem de ucenicie al argintarilor, inițiind și instruind tineri artizani. De-a lungul timpului, cu sprijinul maestrului, mulți dintre acești ucenici și-au deschis ateliere și magazine proprii.

Inițiativa lui Spartling a atras o explozie de energie creativă și artistică, Taxco devenind un oraș al artelor și atrăgând numeroși turiști precum și  personalități și celebrități ale timpului, atât din Mexic cât și din Statele Unite.

Unul dintre cei mai celebrii orfevrii  a fost Antonio Castillo ( septembrie 1917 – mai 2000) , printre primii ucenici ( zorritas) ai lui Spartling. În anul 1939 , împreună cu soția ( Margot ) și frații săi (Chato, Coco, și Miguel) ,  își deschide propriul atelier ( Los Catillos), precum și propria sa școală de ucenici.

Antonio Castillo ( 1917- 2000)

los castillo
magazinul orfevreriei Los Castillo. Taxco. așa cum arăta in anii ’40

 Jorge Castillo Terán, „El Maestro Chato.”, unul din frați, este atât  inventatorul unor tehnici de prelucrare a metalelor cât și a unor aliaje metalice.

tehnici elaborate de Chato Castillo:

broșă metales casados

 „metale căsătorite”

( metales casados / married metals/ metales castillo)

 

broșă mozaic aztec. intarsie de malachit

mozaic aztec ( realizat în nod tradițional din „ciment” de semințe presate,  intarsii de pietricele semiprețioase( mexican inlay)

sfeșnic argint cu intarsie Concha ( intarsie cu scoică abalone)

Alte tehnici : Încrustarea argintului cu onix, Pavón (oțel cu patină albastră – tehnica de  pictură metalică)

Cele opt metale utilizate în diverse combinații :   nichel, aur, argint, cupru, alamă, alpaca, Rex, și Monel.

Rex este un aliaj inventat de Chato, format din argint 5% , 45 % nichel, și cupru 50%. Monel este un aliaj de  cupru și alamă.                  artantik.ro argintarie

        zaharniță argint sterling. intarsie de malachit. atelier Los Castillo

Margot de Taxco

Margot van Voorhies Carr ( Margot de Taxco) , nascută  în Los Angeles,U.S.A .

În anul 1948,  după divorțul de Antonio Castillo, a părăsit Los Castillo , înființând propriul său atelier: Margot de Taxco., Margot a fost inspirată de arta japoneză si de curentul art deco. Ea a produs ansambluri frumos finisate – coliere, broșe, brățări, cercei din argint și argint emailat ( champlevé ) . În atelierul ei, bărbații modelau bijuterii de argint, iar femeile erau responsabile  cu emailarea prin pensulație.  Bijuteriile realizate în atelierele Margo, se disting  prin varietatea modelelor, complexitatea intarsiilor, eleganță, și feminitate.

pandantiv argint margot de taxco
argint emailat . atelier Margot de Taxco

Înainte de a încheia acest scurt  istoric al tradițiilor meșteșugăresti din Taxco, trebuie să îl menționăm și pe unul dintre ultimii mari artizani ai valorilor artistice din Taxco: maestrul  Sigifredo Pineda  ( Sigi)  ( născut în anul 1929 in Taxco)
La începutul anilor 1950, el a dezvoltat propriul stil,  încorporând în arta mexicană mai multe elemente internaționale  decât contemporanii și predecesorii săi, care au utilizat teme simbolice pre-columbiene. Viziunea sa artistică este un  modernism organic , un suflu nou în orfevreria mexicană.

Inevitabil afectată de consumerism și implementarea în producție a mașinilor de prelucrat, arta meșteșugărească din Taxco și tehnicile manuale sunt încă bine păstrate și transmise noilor generații. Chiar mai mult decât a păstra vechiul meșteșug, Los Castillos este și în prezent, unicul atelier din Taxco în care ucenicii și maeștrii elaborează și perfecționează  noi tehnici de metaloplastie.

 

Manufacturile maesștrilor argintari din Taxco ,sunt în prezent  printre cele mai căutate şi valoroase colecții de bijuterii din lume.

autor,

Neagu C. Andrei

manager,

www.artantik.ro

magazin online: bijuterii vintage, antichități și artă plastică

(c) www.artantik.ro 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *