Cel mai mare targ european de antichitati, Grande Braderie de Lille, a fost pentru noi,

Familia de artizani tuaregi
Familia lui Souleymane, artizani din Niamey (Niger)

fericita ocazie de a stabili o intalnire cu doi artizani tuaregi.

Abdulaye si Souleymane locuiesc in Niamey (capitala Nigerului), fiind descendentii unei vechi familii de artizani originari din Agadez (capitala triburilor tuarege). Impreuna cu familiile lor, acestia sunt asociati intr-o cooperativa, castigandu-si existenta din manufacturarea si comercializarea bijuteriilor si accesoriilor vestimentare, traditionale culturii tuarege.

 

Vorbitor de tamashek, engleza si franceza, Souleymane este un abil vanzator dar in egala masura si un aprig negociator.

Abdulaye mi-a parut mai putin preocupat de latura comerciala, fiind bucuros sa imi arate modul in care el reuseste sa transpuna chintesenta culturii sale traditionale intr-o bijuterie.

abdulaye, andrei, souleymane
Abdulaye, Andrei & Souleymane

 

Timp de mai bine de o ora, acesta ne-a explicat in detaliu tehnica de manufacturare a bijuteriilor, realizand in fata noastra, o amuleta ”Crucea Agadez”, pe care o personalizeaza prin gravare cu numele meu (Andrei) scris in caractere tifinagh.

Dupa ce in prealabil turnase argintul intr-un mulaj de ceara, dand forma amuletei, asa cum se poate vedea in urmatorul montaj video, aceasta este cizelata si ornamentata prin gravare. In mod special, pandantul a fost realizat din argint pur ( 999 /1000 ).

In acest timp, sotia mea, descopera semnificatiile simbolurilor geometrice, gravate pe bijuteriile traditionale, ascultand explicatiile lui Suoleymane, foarte incantat de faptul ca ”am venit cu temele facute de acasa” si nu suntem chiar straini de cultura poporului tuareg.

Profitand de aceasta rara oportunitate, am achizitionat mai multe bijuterii , manufacturi unicat, pe care avem placerea sa le oferim spre vanzare in magazinul nostru online www.ArtAntik.ro.

Mai multe informatii despre bijuteriile tuarege puteti afla din articolele documentare:
Bijuteriile tuarege. Originile si istoria artizanilor tuaregi
Bijuteriile tuarege
Autor : Neagu C. Andrei, manager ArtAntik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *