Designul bijuteriilor victoriene a fost influentat atat de noile descoperiri istorice cat si de evenimente naturale din acea perioada. Un exemplu al acestor influente este constituit de catre moda bijuteriilor “crescent moon & Halley star”. Incepand cu anul 1835 ( 10 noiembrie 1835)  acestea au celebrat trecerea cometei Halley.

Brosa victoriana "Crescent moon & Halley star"in oferta magazinului online www.artantik.ro 

Bijuteria din imagine este manufacturata in perioda 1835-1870. Aceasta periodizarea s-a putut realiza pe baza reperelor de tehnica a sistemului de inchidere.

Astfel, conform cataloagelor internationale ce trateaza istoria bijuteriilor vintage, este cunoscut faptul ca balamaua tip “T”, ce permite mobilitatea acului de prindere, a fost folosita numai pana la sfarsitul anilor 1870, cand atelierele europene au adoptat sistemul cu balama circulara.

brosa victoriana

inchidere cu balama ” T „, ac supradimensionat si anou deschis

 Un alt reper de datare al acestei brose: pana in anul 1880 acul se prindea in anou “C” deschis,  fara element suplimentar de siguranta ( parghie – carlig mobil ).

Prinderea acului cu sistem “trombone” a fost patentata in anul 1850. Acesta permitea fixarea acului intr-un tub retractabil.

brosa victoriana cu inchidere " trombone "

brosa victoriana cu inchidere ” trombone ” in ofeta www.artantik.ro

brosa victoriana filigran argint

 Exemplificare cu imaginea unei brose victoriene de atelier austriac ( cca 1867-1872). Periodizare realizata pe baza marcajului de titlu argint : pictograma “Diana”

 

O alta caracteristica a broselor realizate in anii 1800, este acul supradimensionat, a carui lungime depaseste diametrul monturii.

Iata cateva imagini ce ilustreaza modul de prindere si utilitatea acestui sistem :

 

bijuterii victoriene

 

Designul „crescent moon – Halley” a fost reluat in anii 1910, dupa o noua trecere a cometei Halley ( 20 aprilie 1910). Brosele din acea perioada se diferentiaza de cele mai vechi, prin prezenta balamalei circulare.

Cum urmatoarea trecere a cometei Haley va fi in anul 2061, apreciem ca este frumos sa putem lasa mostenire copiilor si nepotilor nostri o astfel de bijuterie, incarcata de istorie si inegalabila eleganta specifica manufacturilor victoriene.

autor: Neagu C. Andrei

manager www.artantik.ro

art.antik@yahoo.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *