Categorii

Vechi topor ceremonial Kibaranyembe | triburile Hehe | Tanzania

Vandut Vechi topor ceremonial Kibaranyembe | triburile Hehe | Tanzania

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: topor ceremonial Tanzania
Disponibilitate: Vandut
550 Lei Preţul în puncte de recompensă: 10
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

 Vechi topor ceremonial african 

| Kibaranyembe |

triburile Hehe

Tanzania

prima jumătate a sec. XX

 

 

sculptură în lemn de abanos; fier strunjit manual

 

Topor ceremonial (Kibaranyembe) folosit în ritualurile tribale Hehe (swahili: Wahehe). În Africa, astfel de obiecte erau apanajul oamenilor cu un statut înalt în comunitate, de obicei lideri și războinici eroi. Din acest punct de vedere piesa este un simbol al autorității tribale ce are ca scop impunerea respectului față de ceilalți membri. Din punct de vedere spiritual, toporul semnifică legătura dintre cei vii și lumea strămoșilor și a războinicilor căzuți. Astfel de arme ritualice se moșteneau din generație în generație, asigurând astfel că puterea ancestrală se perpetuează de-a lungul anilor. Aceste obiceiuri sunt des întâlnite în spațiul african, unde cultul strămoșilor este bine împământenit, mai ales că, în acest sistem de credințe, spiritele ancestrale veghează asupra urmașilor și îi ajută în momentele dificile. Un alt scop al acestor topoare era folosirea lor în ritualurile de inițiere. Deoarece ele sunt asociate persoanelor prestigioase din comunitate, erau dorite de membrii mai tineri ai tribului, inspirându-i să evolueze pe scara ierarhică.  

 Mânerul topurului este din lemn de esență tare ( abanos ), cu zona mediană sculptată în formă de spirală, iar partea superioară este decorată cu motive liniare crestate, dispuse angular. Lama detașabilă impresionează prin forma alungită, curbată și ascuțită la un capăt, cealaltă terminație fiind prevăzută cu un tăiș evazat.  Aspectul armei ritualice este unul care inevitabil atrage atenția, fiind un obiect de cult creat cu simț artistic. Dimensiunile reduse și caracterul relativ fragil al toporului îl fac ineficinet în cadrul unei lupte reale, aceasta nefiind o armă folosită pentru rănirea sau uciderea oamenilor.

Piesa cu deosebit aport decorativ pentru o amenajare cu accente exotice, impresionează atât prin forma și unicitatea compozițională, amplificată de frumoasa patină naturală a fierului.  Din acest punct de vedere, toporul ceremonial constituie un exemplu elocvent al măiestriei artizanilor africani.    

Populația Hehe este un trib vorbitor de Bantu, nativ zonelor sudice și centrale ale Tanzaniei. La sfârșitul secolului XIX, anumite zone populate de tribul Hehe au fost integrate în colonia germană a Africii de est (Deutsch-Ostafrika ; 1885-1919), ceea ce a generat o serie de conflicte armate între cele două tabere. În 1891, războinicii Hehe, conduși de liderul Mkwawa, au învins forțele germane, fapt ce le-a conferit  faimă și recunoaștere în regiune, neuitate nici în prezent. Membrii tribului sunt percepuți ca fiind puternici, inteligenți, suspicioși și determinați. Tribul Wahehe este recunoscut în estul Africii ca fiind un trib beligerant, însăși etimologia numelui fiind legată de strigătele de război cu care aceștia încercau să-ți sperie dușmanii.    

Toporul se livrează cu un stativ din fier forjat manual, grunduit și vopsit, ferm atașat pe blat robust din metal. Tijele stativului sunt forjate în manieră brutalistă, ceea ce conferă un plus de autenticitate piesei.

 

Accesați reper de preț cotație internațională

Articol documentar : Influența artei africane în arta modernă europeană

 

proveniență

colecție privată: Germania

țară de origine: Tanzania

 

periodizare

primele decade ale secolului XX

periodizare realizată cu repere de stil, patină naturală, proveniență de lot și arie geografică

 

 marcaje

fără marcaje

 

dimensiuni

înălțime topor cu stativ: 41 cm

dimensuni topor

lungime mâner: 39,5 cm

grosime mâner: min. 1,5 cm - max. 3,5 cm

lungime lamă: 27,5 cm

lungime tăiș: 5,5 cm

grosime lamă: 0.5 cm

dimensiuni stativ

lungime stativ: 39, 5 cm

lățime bază stativ: 10,5 cm

înălțime stativ: 33 cm

 

gramaj

mâner: 151 grame

lamă: 126 grame 

topor: 277 grame

stativ: 1086 grame

ansamblu total: 1366 grame 

 

stare de conservare

excelentă

 patină naturală a lemnului și a metalului atestă vechimea și utilizarea toporului în practici ceremoniale

structură lemnoasă fără fisuri 

 

 

COST TRANSPORT

Acest produs nu este disponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !

FAN COURIER : 30 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ